Wat moet je doen na een ongeluk met een fatbike?
Als je een ongeluk hebt gehad met een fatbike, is het belangrijk om snel de juiste stappen te zetten om je letselschade te kunnen claimen:
- Zorg voor je veiligheid
Breng jezelf en anderen in veiligheid en bel medische hulp als dat nodig is. - Verzamel bewijs
Maak foto’s van de situatie, je verwondingen en eventuele schade. Vraag getuigen om hun gegevens en noteer alle belangrijke details van het ongeval. Wissel samen met de tegenpartij contactgegevens uit om op een later moment samen een aanrijdingsformulier in te kunnen vullen. Dit kan trouwens ook online via www.mobielschademelden.nl. - Meld het ongeval
Neem contact op met je verzekeraar en meld het ongeluk. Vergeet niet de gegevens van de andere betrokkenen vast te leggen. - Medische hulp
Laat je verwondingen vastleggen door een arts. Deze medische rapporten kan van belang zijn voor het claimen van je letselschade.
Aansprakelijkheid bij een ongeluk met een fatbike
Bij een fatbike-ongeluk kan de aansprakelijkheid complex zijn, vooral als de fatbike is opgevoerd. In Nederland valt een fatbike zonder motor of met een beperkte elektrische ondersteuning tot 25 km/u onder de regels voor gewone fietsen. Vindt er een aanrijding plaats met een gemotoriseerde tegenpartij? Als zwakkere verkeersdeelnemer heb je dan een grotere bescherming en in veel situaties wordt minstens 50% van jouw schade vergoed, ook als je zelf een fout hebt gemaakt. Maar als de fatbike is opgevoerd en hogere snelheden kan halen, gelden er andere regels, zoals bij bromfietsen. Dit heeft invloed op de aansprakelijkheid:
- Opgevoerde fatbike
Als de fatbike is opgevoerd, wordt deze gezien als een bromfiets. De bestuurder moet dan verzekerd zijn en een helm dragen. Is dit niet het geval en vindt er een ongeval plaats, dan is de bestuurder vaak automatisch aansprakelijk, zeker als de fatbike illegaal is aangepast. - Niet-opgevoerde fatbike
Als de fatbike niet is opgevoerd, gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels als bij een gewone fiets. In veel gevallen is de automobilist aansprakelijk bij een ongeval met een fietser, tenzij de fietser zelf grove fouten heeft gemaakt.
Bij fatbike-ongelukken spelen vaak meerdere factoren een rol. Denk aan snelheid, verkeersregels en het gedrag van andere weggebruikers. Onze letselschade-experts kunnen je helpen om de juiste aansprakelijke partij aan te wijzen en een schadevergoeding te eisen.
Verschil tussen fatbike, elektrische fiets en speedpedelec
Een ongeluk met een fatbike verschilt op verschillende manieren van ongevallen met een elektrische fiets of speedpedelec:
- Fatbike
Fatbikes zijn zwaarder dan gewone fietsen, en ongelukken met deze fietsen leiden vaak tot ernstiger letsel door de impact van het gewicht. Als de fatbike is opgevoerd, kan dit invloed hebben op de aansprakelijkheid, omdat de fiets onder de bromfietsregels valt. - Elektrische fiets
E-bikes kunnen snelheden tot 25 km/u halen. Ongelukken met e-bikes kunnen leiden tot zwaardere verwondingen dan bij een normale fiets, maar de regels zijn minder streng dan bij speedpedelecs. - Speedpedelec
Dit voertuig kan snelheden tot 45 km/u halen en valt onder de bromfietsregels. Hierdoor gelden er strengere aansprakelijkheidsregels, zoals een helmplicht en verzekering.
Waar heb je recht op na een ongeval met een fatbike?
Als het ongeluk niet jouw schuld is, kun je letselschade claimen. Dit kan onder andere bestaan uit:
- Medische kosten
Denk aan ziekenhuisbezoeken, behandelingen, fysiotherapie en medicatie. - Inkomensverlies
Als je door je verwondingen niet kunt werken, kun je compensatie krijgen voor het gemiste inkomen. - Smartengeld
Een vergoeding voor de pijn en het leed dat je hebt geleden door het ongeluk. - Huishoudelijke hulp
Als je door je letsel niet in staat bent om huishoudelijke taken uit te voeren, kun je hiervoor een vergoeding krijgen.
Hoe helpt BrandMR Letselschade jou?
Bij BrandMR Letselschade hebben we ruime ervaring met het claimen van letselschade na fatbike-ongevallen. We nemen het volledige juridische traject uit handen en zorgen ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt. Onze experts begeleiden je in elke stap van het proces, van het bepalen van de aansprakelijkheid tot het claimen van de schadevergoeding.
Ben je aangereden door een fatbike of betrokken bij een ongeval met een fatbike? Neem dan contact op met BrandMR Letselschade voor gratis en vrijblijvend advies over je letselschadeclaim.