Een ongeluk met een machine

Bij het uitoefenen van bepaalde beroepen wordt gebruik gemaakt van machines of andere apparatuur. Als je een van deze beroepen hebt en elke dag met machines werkt, dan weet je ook dat hier veel risico’s aan verbonden zitten.

Helaas kan het voorkomen dat iemand letsel oploopt door een machine of apparaat. Het kan zijn dat de machine niet goed wordt gebruikt of dat de machine op een andere manier voor een gevaarlijke situatie heeft gezorgd. Een bedrijfsongeval met een machine kan de volgende oorzaken hebben:

  • De werkgever heeft onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen (zoals beschermende middelen).
  • De werkgever heeft onvoldoende instructies gegeven, bijvoorbeeld over het gebruik van de machine.
  • De machine of de apparatuur is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen.
  • Jijzelf, een collega of je werkgever heeft niet goed opgelet.
  • De machine of de apparatuur vertoont technische mankementen.
BrandMR-Youtube-AutoMonteur


Als het letsel is ontstaan door een van de situaties hierboven is het mogelijk om je werkgever aansprakelijk te stellen voor het ongeval. Je werkgever heeft namelijk een zorgplicht voor zijn werknemers. Hij of zij moet ervoor zorgen dat werknemers veilig hun werkzaamheden uit kunnen voeren.

Als het letsel is ontstaan door een van de situaties hierboven is het mogelijk om je werkgever aansprakelijk te stellen voor het ongeval. Je werkgever heeft namelijk een zorgplicht voor zijn werknemers. Hij of zij moet ervoor zorgen dat werknemers veilig hun werkzaamheden uit kunnen voeren.

Als je tijdens de uitoefening van je werk letsel oploopt door een machine of andere apparatuur is het belangrijk om dit ongeval te melden bij je werkgever. Vraag ook of je een ongevallenformulier kan invullen en of het ongeval geregistreerd kan worden.

Het letsel dat je oploopt door het bedrijfsongeval, kan je verhalen bij de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf waarvoor je werkt. Neem contact op met ons intaketeam om te bespreken wat er is gebeurd en wat we kunnen doen. Een van onze letselschadespecialisten kan je geheel kosteloos bijstaan bij het verhalen van je schade.

Bedrijfsongeval: wat nu? Dit kun je nu verwachten

In deze video bespreken we de meest gestelde vragen over het onderwerp 'bedrijfsongeval'. Want wanneer is wie aansprakelijk, de werknemer of de werkgever? En wie moet ervoor betalen? De BrandMR experts praten je bij!

Meer weten?

Heb je door een ongeval letsel opgelopen? Dan wil je vast weten of je je letselschade kunt claimen. Onze specialisten vertellen je er graag meer over.

Direct gratis advies van een letselschadejurist
085-073 55 50 (ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Als het ongeval met een machine of een ander apparaat is ontstaan door je eigen handelen, dan kan de werkgever hier in veel gevallen toch aansprakelijk voor worden gesteld. Een werkgever moet er namelijk voor zorgen dat jij voldoende instructies hebt gekregen om een machine of apparaat goed te gebruiken. Ook moeten er veiligheidsmaatregelen zijn genomen om letsel te voorkomen. Als je werkgever dit niet heeft gedaan, dan kan hij aansprakelijk gesteld worden. Als je werkgever kan aantonen dat hij wel aan zijn zorgplicht heeft voldaan, kan hij niet aansprakelijk gesteld worden.

Bedrijfsongevallen waarbij het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, blijvend letsel oploopt of overlijdt, moeten verplicht gemeld worden bij de Arbeidsinspectie. Vervolgens wordt er besloten worden of de werkgever intern onderzoek mag doen naar het bedrijfsongeval of dat de Arbeidsinspectie dit doet.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen