Wat kun je doen bij een medische fout?

  • Kosteloos juridisch advies
  • Al meer dan 75.000 mensen geholpen
  • Werkzaam in alle regio’s
Direct hulp nodig? Neem contact op! #}

Bij BrandMR begrijpen we hoe ingrijpend het kan zijn om letsel op te lopen door een medische fout. Daarom staan we klaar om jou stap voor stap te begeleiden in dit proces. Onze ervaren specialisten nemen alle juridische zorgen uit handen, zodat jij je kunt richten op je herstel.

Soorten medische fouten

BrandMR_Ik-ben-ziek,-waar-heb-ik-recht-op-copy_Square_small

Er zijn verschillende vormen van medische fouten, zoals:

  • een verkeerde diagnose
  • een verkeerde behandeling of operatie
  • verkeerde medicatie
  • voor de behandeling onvoldoende geïnformeerd worden

Voordat een ziekenhuis of arts aansprakelijk kan worden gesteld voor de gevolgen van een medische behandeling, zal eerst beoordeeld moeten worden of er sprake is van medisch verwijtbaar handelen of van een complicatie.

In het eerste geval kan je het ziekenhuis aansprakelijk stellen. In het tweede geval is dit een stuk lastiger. Voor de beoordeling is niet van belang wat de ernst van de gevolgen zijn. Ook een complicatie - zoals bijvoorbeeld een ontsteking na een ingreep - kan vergaande gevolgen hebben. Er is pas sprake van een medische fout als een medische behandeling onzorgvuldig is uitgevoerd waardoor de patiënt letselschade oploopt of zelfs overlijdt.

Waarom kiezen voor BrandMR?

  • Juridische hulp van ervaren advocaten en letselschade-experts
  • Gecertificeerd en betrouwbaar
  • Landelijke dekking: altijd dichtbij
  • 95% van onze cliënten ontvangt een schadevergoeding
  • Meer dan 75.000 mensen geholpen
ons stappenplan

Ons stappenplan

Een medische fout kan een grote impact hebben op je leven. Bij BrandMR staan we klaar om je door dit moeilijke proces te begeleiden. Ons stappenplan helpt je om duidelijkheid en ondersteuning te krijgen, zodat je je kunt concentreren op je herstel.

Stap 1: Neem contact op met ons team

Als je vermoedt dat je letsel hebt opgelopen door een medische fout, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. In een gratis en vrijblijvend gesprek luisteren onze letselschadespecialisten naar jouw verhaal en bespreken we samen de mogelijkheden.

Stap 2: Medisch haalbaarheidsonderzoek

Om te bepalen of er sprake is van een medische fout, laten wij jouw medisch dossier beoordelen door een onafhankelijke medisch adviseur.

  • Transparantie over kosten: Dit onderzoek brengt in sommige gevallen kosten met zich mee. Onze juristen bespreken dit altijd vooraf met je. Deze kosten zijn een investering in jouw zaak en worden bij een succesvolle claim vergoed.

Stap 3: Aansprakelijkheid vaststellen

Als blijkt dat er sprake is van een medische fout, stellen wij de zorgverlener of het ziekenhuis aansprakelijk.

  • Wat wij doen: Wij verzamelen bewijs, stellen een juridisch dossier op en onderhandelen met de verzekeraar van de zorgverlener.
  • Jij kunt rekenen op: Onze kennis om de beste uitkomst voor jou te behalen, terwijl wij alle juridische zorgen uit handen nemen.

Stap 4: Jouw schadevergoeding regelen

Wanneer de aansprakelijkheid wordt erkend, zorgen wij ervoor dat jouw schade volledig wordt vergoed. Dit kan gaan om:

  • Medische kosten.
  • Verlies van inkomsten door arbeidsongeschiktheid.
  • Smartengeld voor emotioneel leed.

Veelgestelde vragen

Een arts is verplicht om een patiënt voorafgaand aan een medische behandeling voldoende te informeren. Pas wanneer een patiënt op een begrijpelijke en zo volledig mogelijke manier wordt ingelicht over de diagnose, behandeling, risico’s en mogelijke alternatieven, kan hij of zij namelijk toestemming geven voor de behandeling. Dit wordt ook wel informed consent genoemd. Wanneer duidelijk is dat je de ingreep niet had laten uitvoeren wanneer je van tevoren beter was geïnformeerd over een verhoogde kans op risico’s en deze risico’s worden werkelijkheid, dan kun je het ziekenhuis hiervoor aansprakelijk stellen.

Ja. Naast het aansprakelijk stellen van het ziekenhuis kan je ook een klacht indienen. Dit kan intern bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis maar ook extern bij een geschillencommissie in de zorg of bij het Medisch Tuchtcollege. De juristen van ons intaketeam bespreken graag de mogelijkheden met je.

Een arts heeft geen resultaatsverplichting maar een zogenaamde inspanningsverplichting. De arts kan een bepaald resultaat niet garanderen. Ook niet wanneer het om een plastische chirurgische ingreep gaat. Het is erg onzeker hoe een menselijk lichaam reageert. Zelfs als een chirurg geen fouten maakt, kan het beoogde resultaat uitblijven. Een arts moet zich wel voor het bereiken van een bepaald resultaat voldoende inspannen. Heeft hij zich onvoldoende ingespannen? Of is duidelijk dat bij het uitvoeren van de ingreep medisch verwijtbaar is gehandeld en hierdoor schade is geleden? Dan kan je de arts hiervoor aansprakelijk stellen.

Neem contact op

Direct gratis advies van een letselschadejurist

085 073 55 50

(ma-vrij 08:30 - 17:30 uur)

Op jouw verzoek kunnen we ook bij je thuis langskomen