Verschillende vormen van smartengeld
Je kunt in Nederland aanspraak maken op vijf vormen van smartengeld:
- smartengeld voor je geleden fysieke en psychische schade
- smartengeld voor het schenden van je eer of goede naam
- smartengeld voor aantasting in de persoon
- smartengeld voor aantasting van de nagedachtenis van een overledene
- smartengeld voor doelbewust toegebrachte schade
De hoogte van het smartengeld
De hoogte van het smartengeld hangt af van eventuele blijvende klachten of beperkingen en de gevolgen voor jou, nu en in de toekomst. Bij de schadeafwikkeling van je letselschadezaak proberen wij de hoogte van het smartengeld goed in beeld te krijgen. Je letselschadespecialist kan je informeren over de berekening van het smartengeld voor jouw letselschadezaak.
Smartengeld vorderen
Smartengeld is onderdeel van een letselschadevergoeding na een ongeval. Daarmee is het dus niet de volledige schadevergoeding in een letselschadezaak. De schade die je lijdt door inkomensverlies en extra kosten valt niet onder het smartengeld maar onder materiële schade. Als je letsel oploopt waarbij iemand anders aansprakelijk is, dan kun je een letselschadevergoeding vorderen waar smartengeld mogelijk een onderdeel van is.
Schadevergoeding: dit moet je weten
Wat is eigenlijk een schadevergoeding? In deze video worden de meest gestelde vragen rondom het onderwerp schadevergoeding beantwoord door de BrandMR experts. Bijvoorbeeld wat als de tegenpartij niet mee wil werken? En hoeveel schadevergoeding kan je aanvragen?