Wat doe je tegen een laagstaande zon?
Botsing

De zomer is voorbij. Voor het einde van je werkdag is het alweer volledig donker buiten en de regen lijkt maar niet op te houden. Kortom: het is herfst. Maar de herfst staat ook voor mooi gekleurde bladeren aan de boom en op de grond, een fris briesje en een heerlijk zonnetje. Toch kan de zon dan ook verraderlijk zijn. Staat de zon wat lager aan de hemel, dan kan hij je tijdens het autorijden of fietsen recht in je ogen schijnen. Lekker misschien, die extra vitamine D. Maar je moet wel goed op het verkeer kunnen letten.

In de herfst is het weer ook vaak wisselvallig. Om twaalf uur kan het nog pijpenstelen regenen, maar om half een laat de zon zich al weer zien. En dat kan een gevaarlijke combinatie opleveren: een nat wegdek waar de zon vol op schijnt. Dit kan verblindend zijn voor verkeersdeelnemers. Hierdoor kan je een zebrapad bijvoorbeeld veel minder goed zien. En scherm je het licht van de zon af, dan zie je een fietser sneller over het hoofd. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Veilig de weg op

Nu is het natuurlijk zonde om binnen te blijven als de zon schijnt. Dus ook in de herfst kun je gewoon lekker de weg op gaan. Maar... doe het veilig. Met deze tips kun je ondanks een laagstaande zon toch veilig autorijden:

  • Doe de zonneklep in je auto naar beneden.
  • Laat je zonnebril nog even in je tas of in de auto liggen en zet die lekker op als je onderweg bent.
  • Pas je rijgedrag aan en let goed op het verkeer om je heen.

Aansprakelijkheid

Toch kan het gebeuren dat je ondanks al je voorzorgsmaatregelen bij een ongeluk betrokken raakt of dat je zelfs een ongeluk veroorzaakt. Stel nou dat je als automobilist verblind wordt door de zon waardoor je een fietser van rechts niet aan ziet komen. Ben je dan eigenlijk gevrijwaard van aansprakelijkheid? Je kon er toch niets aan doen dat de zon in je ogen scheen?

Helaas betekent dit niet dat je niet aansprakelijk bent. Je kunt er weliswaar niets aan doen dat die zon zo laag staat. Maar er wordt van jou als automobilist nou eenmaal wel verwacht dat je veilig deelneemt aan het verkeer. Je zal dus extra goed moeten opletten als je een kruispunt nadert. Word je verblind door de zon? Kijk dan extra goed om je heen en verminder vaart. Zo kan je extra goed anticiperen op het verkeer.

Aanrijding door een laagstaande zon? Neem contact op met BrandMR

Neem contact op

Ben je door een laagstaande zon betrokken geraakt bij bijvoorbeeld een achteropaanrijding en heb je hierdoor letsel opgelopen? Neem dan contact op met het intaketeam van Brandmeester Letselschade. Samen met jou kunnen zij beoordelen of de achteroprijdende partij aansprakelijk gesteld kan worden of dat je misschien voor een deel ook zelf schuld hebt. Een van onze letselschadespecialisten kan vervolgens kosteloos als jouw belangenbehartiger optreden en ervoor zorgen dat je letselschade verhaald wordt bij de aansprakelijke tegenpartij.

Bel rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.

Neem contact op
Letselschade ski-ongeluk (square)

Letselschade | Ongeluk, letselschade, Wintersport

Letselschade na een ski-ongeluk: wat nu?

Sneeuw, zon en snelheid – vele Nederlanders vinden wintersport geweldig! Maar wat als het misgaat en je gewond raakt door een botsing? Kun je een schadevergoeding krijgen? BrandMR Letselschade helpt je verder.

Lees meer
Blauwe bessen (square)

Letselschade | Schadevergoeding, aansprakelijkheid, ziek

Hepatitis A door blauwe bessen? BrandMR helpt je verder!

Hepatitis A is een virus dat je lever aantast en vervelende klachten geeft zoals vermoeidheid, misselijkheid en geelzucht. Misschien heb je gehoord dat sommige blauwe bessen van Albert Heijn besmet waren met het hepatitis A-virus. Als je hierdoor ziek bent geworden, kun je actie ondernemen. En daar helpen we je bij BrandMR Letselschade graag mee.

Lees meer
Vuurwerk (square)

Letselschade | letselschade, vuurwerk, feestdagen

Letselschade door vuurwerk? Dit is hoe BrandMR je kan helpen als het misgaat

De feestdagen zijn voor de meesten niet compleet zonder vuurwerk. Maar wat als het plezier omslaat in pijn door een ongeluk met vuurwerk? Elk jaar raken honderden mensen gewond door onveilig of illegaal vuurwerk. Als iemand anders verantwoordelijk is voor jouw letsel, wil je zeker weten dat jouw schade vergoed wordt. Hier komt BrandMR Letselschade in beeld.

Lees meer