Sinds een half jaar ongeveer woon ik samen met mijn vriend in een superleuk appartement. Helaas zijn huisdieren hier niet toegestaan. Alhoewel mijn vriend daar niet zoveel problemen mee heeft, vind ik het soms een groot gemis. Ik ben opgegroeid met een klein, lief, zwart hondje in huis. Ze was 16 jaar oud geworden en het was dan ook een groot gemis toen de woonkamer vorig jaar opeens leeg was als ik thuis kwam.
Ook van alle andere honden die ik zie ben ik helemaal gek. Het werk als letselschadejurist bij intake heeft me echter wel de ogen geopend. Hoe lief een hond er ook uit ziet, ze kunnen onvoorspelbaar zijn.
Pakketbezorgers
We krijgen de telefoontjes regelmatig. Iemand loopt door het park en kruist het pad van een meneer of mevrouw met een hond aan de lijn. Er wordt vriendelijk naar elkaar geknikt en aan de hond wordt geen aandacht besteed. Toch voelt het beestje op de een of andere manier de noodzaak om aan te vallen en te bijten. Au! Dat doet pijn en het is flink schrikken.
Maar denk ook aan de vele pakketbezorgers in Nederland. Door het poortje de voortuin in, de voordeur gaat open en het geblaf en kabaal breekt los. “Maar die van ons doet niets hoor.” Ik geloof ook zeker dat de meeste hondjes nog nooit iets hebben gedaan als een baasje dat zegt. Maar eens moet de eerste keer zijn. En wij horen dat het bij pakketbezorgers toch weleens misgaat.
Onvoorspelbaar
Er is niet altijd een reden waarom een hond aanvalt en bijt. Na een bijtincident blijkt soms ook dat de hond ziek was of zelf ergens pijn had. Het gedrag van een hond kan dan onvoorspelbaar worden. Degene die gebeten wordt heeft in de meeste gevallen zelf niets gedaan of uitgelokt. Ook het baasje kan er vaak niets aan doen. Maar er zit wel iemand met letsel en schade. En de hond heeft hier geen aansprakelijkheidsverzekering voor.
Als eigenaar van de hond kan je aansprakelijk gesteld worden als je hond iemand heeft aangevallen en gebeten. De eigenaar is namelijk degene die verantwoordelijk is voor de risico’s van het gedrag van de hond. Het wordt dan ook wel een risicoaansprakelijkheid genoemd. Als hondeneigenaar is het dus heel verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op het moment dat het dan toch misgaat - je hond heeft iemand gebeten en die heeft je hiervoor aansprakelijk gesteld - kan je aansprakelijkheidsverzekeraar de schade van het slachtoffer vergoeden.
Vervelend letsel
Door een hondenbeet kun je vervelend letsel oplopen. Op het moment dat dit je overkomt, kun je het beste het baasje benaderen. Wissel contactgegevens uit en vraag aan de eigenaar of deze een aansprakelijkheidsverzekering heeft. En natuurlijk kunnen de letselschadespecialisten van Brandmeester Letselschade je daarna altijd helpen bij het verhalen van je schade bij de wederpartij.
Neem daarnaast ook contact op met de huisarts. Een wond of een ander letsel na een hondenbeet is gelukkig niet altijd even ernstig. Maar een huisarts kan je toch de behandeling geven die je nodig hebt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Ikzelf zal altijd blij worden als ik een hond tegenkom op straat. Het doet me denken aan ons oude hondje. Onze hondjes hebben zich gelukkig altijd goed gedragen. Daar hebben we voor een groot deel als baasjes zelf voor gezorgd. En zij hebben zelf ook altijd goed gedrag vertoond. Maar door alle verhalen realiseer ik me steeds beter dat een hond ook een onvoorspelbaar karakter kan hebben.
Ik zal niet snel plots op een hond afstappen of te dichtbij langslopen. Ook zal ik altijd vooraf goedkeuring vragen aan het baasje voordat ik een hond aai. Zo voel ik me op mijn gemak en de hond ook.
Als mijn vriend en ik in de toekomst gaan verhuizen naar een koophuis en ik hem toch kan overtuigen dat een hond in huis erg leuk is, zal ik ook mijn verantwoordelijkheid nemen en een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ik kan alleen maar hopen dat alle andere hondeneigenaren die verantwoordelijkheid ook nemen.