De fatbike: stoer of schadeveroorzaker?

Fatbikes zie je tegenwoordig overal. De fietsen met brede banden en elektrische trapondersteuning zijn vooral populair onder de jongeren. Maar hoe stoer de fatbike er ook uit ziet, hij komt niet zonder risico’s.

fiets icoon

Veel jongeren, soms wel heel jong, rijden op een fatbike. De wet kent voor deze fietsen namelijk geen minimumleeftijd. Jonge kinderen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren op de weg en een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje. Aangezien een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) niet wettelijk verplicht is, kan het een dure grap worden als een fatbiker letselschade veroorzaakt bij een ander. Zonder verzekering moet je zelf – of je ouders – opdraaien voor de kosten.

Zwakke verkeersdeelnemer

Stel je voor, jij rijdt op een fatbike en raakt betrokken bij een verkeersongeval waarbij je letselschade oploopt. Dan is het belangrijk dat je fatbike niet is opgevoerd, maximaal 25 kilometer per uur rijdt, een vermogen heeft van 250 Watt én dat je zelf moet trappen. Volgens de Wegenverkeerswet ben je dan een ‘zwakke’ verkeersdeelnemer. Heb je de fatbike wel opgevoerd? Dan wordt deze gezien als motorvoertuig en dus een ‘sterke’ verkeersdeelnemer.

Schadevergoeding

Je vraagt je vast af: waarom is dat verschil zo van belang? Nou het kan behoorlijke gevolgen hebben voor de schadevergoeding. Een zwakke verkeersdeelnemer wordt namelijk wettelijk gezien beter beschermd dan een sterke. Dus loop je als fatbiker letselschade op bij een aanrijding met bijvoorbeeld een auto, dan moet de automobilist in de meeste gevallen opdraaien voor de volledige schade, ook als de fatbiker zelf een fout maakt. In dat geval vergoedt de WAM-verzekeraar van de automobilist 50% van de schade. Tenzij er sprake is van overmacht. Als je als fatbiker jonger bent dan 14 jaar moet de automobilist altijd de schade vergoeden schade tenzij er sprake is van opzet of roekeloosheid. Dat gebeurt alleen niet vaak.

Opgevoerde fatbike

Als er een ongeval plaatsvindt tussen twee fatbikers of een fatbike en een fietser of voetganger dan geldt het bovenstaande niet. Beide partijen zijn in dat geval gelijk (zwakke verkeersdeelnemer) en dan wordt er gekeken naar wie de aanrijding heeft veroorzaakt. Degene die de aanrijding heeft veroorzaakt, kan aansprakelijk worden gesteld en moet dan de letselschade van de ander vergoeden. Heb je een AVP? Dan keert de aansprakelijkheidsverzekeraar de schade uit aan de ander. Heb je deze verzekering niet dan moet je zelf opdraaien voor de kosten. Dat laatste kan ook het geval zijn als de fatbike is opgevoerd en jij bent degene die de aanrijding heeft veroorzaakt. Mogelijk biedt de aansprakelijkheidsverzekeraar dan geen dekking waardoor je ook in dat geval zelf voor de kosten moet opdraaien. Het is daarom aan te raden om altijd een AVP af te sluiten en de fatbike niet op te voeren.

Tips

Kortom, een fatbike is stoer, maar er kleven wel de nodige risico’s aan. Heb je een aanrijding met een fatbike vergeet dan niet een schadeaangifteformulier (SAF) in te vullen met de andere partij. Heb je de papieren versie niet bij je? Geen zorgen, het formulier staat ook online. Schrijf de namen van de getuigen op en maak waar mogelijk foto’s op de plek van het ongeval. Vergeet niet je daarna te melden bij één van de letselschadespecialisten van BrandMR. Zij kunnen je helpen bij het verhalen van je schade.

Neem contact op

Hulp nodig?

Ben je betrokken bij een ongeval en heb je daarbij letsel opgelopen? We adviseren je graag! Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op via 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kunt ook mailen naar intake.letselschade@brandmr.nl.

Neem contact op
Gevaarlijke gekken (square)

Letselschade | Ongeluk, Letsel

Gevaarlijke gekken

Het is op een zondagavond eind november ’23 omstreeks 22.30 uur. We kijken tv. De telefoon van mijn vrouw geeft een harde ping. Een WhatsApp-bericht van onze zoon: 'zijn jullie thuis?'. Mijn vrouw leest het voor en terwijl zij het te verwachten antwoord geeft, vragen wij ons natuurlijk af wat er aan de hand is. De reactie 'beide?' geeft nog meer aanleiding tot vraagtekens. Een bericht op de sociale media over een ongeval op de N34 vlakbij de afslag naar ons dorp blijkt de aanleiding. Wij zijn veilig thuis. Ik stel me voor dat op datzelfde moment bij anderen het noodlot heeft toegeslagen.

Lees meer
WODC-rapport (square)

Kwaliteit in de letselschadebranche: het WODC-Rapport en de nodige verandering

Op 3 september verschijnt het langverwachte WODC-rapport, waarin de kwaliteit van belangenbehartiging in de letselschadebranche onder de loep wordt genomen. Dit rapport zal naar verwachting een helder licht werpen op de huidige staat van de sector, waarin helaas te veel zogenaamde 'cowboys' actief zijn. Als gerenommeerd juridisch dienstverlener vinden wij bij BrandMR Letselschade het van groot belang dat de kwaliteit in deze branche gewaarborgd blijft. Niet iedereen kan of mag zich zomaar een letselschadespecialist noemen.

Lees meer
Tropische temperaturen (square)

Letselschade | Arbeidsomstandigheden, Hitte

Tropische temperaturen

Geen idee waarom ik thuis wilde werken. Waarschijnlijk gemakzucht. Gewoon in de korte broek en T-shirt aan het werk. Na het ontbijt meteen achter de laptop gaan zitten. Of wellicht de onuitgesproken verwachtingen van mijn vrouw en van Storm, onze jonge Labrador. Zij stellen het thuiswerken namelijk op prijs. Dat wordt weliswaar niet gezegd, maar het is een gevoel dat regelmatig bevestiging krijgt.

Lees meer