"Veel mensen met whiplashachtige klachten denken dat het wel vanzelf overgaat, maar beseffen zich niet dat een verkeerde omgangsstijl het herstel juist negatief kan beïnvloeden"
Simon de Groot is LSA-advocaat bij BrandMR. In vijf vraaggesprekken vragen we hem het hemd van het lijf over whiplash, een onderwerp waar Simon veel affiniteit mee heeft. In dit vierde deel vragen we hem hoe hij ermee omgaat als iemand het lastig vindt om hulp te vragen en hoe belangrijk levensstijl is bij herstel. In het vorige gesprek vertelde Simon hoe hij klachten beoordeelt en waarom hij onderscheidt maakt tussen klachten en beperkingen.
Vinden mensen het moeilijk om hulp te vragen?
Ja, mijn ervaring is dat de meeste mensen het erg moeilijk vinden om hulp te vragen. Terwijl de meeste mensen juist graag iemand anders helpen. Het helpt om iemand hier bewust van te maken om de drempel tot het vragen van hulp te verlagen. Iemand voelt zich desondanks vaak bezwaard om hulp van een ander te moeten vragen in de veronderstelling de ander daarmee ‘tot last’ te zijn. De drempel kan dan verder worden verlaagd door iemand te vertellen dat de hulp die vanwege het ongeluk noodzakelijk is, in principe moet worden vergoed, ook als deze hulp door familie of vrienden wordt verleend. Dit betekent dat degene die de hulp verlenen ook door het slachtoffer kan worden gecompenseerd. Dat maakt het dan makkelijker voor het slachtoffer om die hulp te vragen. In mijn overtuiging is het altijd beter dat iemand hulp vraagt bij de belangrijke zaken die door moeten gaan, dan dat iemand zich langdurig ergert aan het feit dat deze zaken blijven stilliggen.
Is je levensstijl ook belangrijk bij je herstel?
Bij een herstelproces komt ontzettend veel kijken. Enerzijds zal het lichaam vanzelf moeten kunnen herstellen, anderzijds is beweging daar ook vaak voor nodig. Ook moet iemand in staat zijn om de gevolgen van een letsel mentaal te verwerken. Het verbaast mij weleens dat mensen met hele ernstige orthopedische letsels vaak een bijzonder goed revalidatieproces doorlopen terwijl mensen met whiplashachtige klachten veelal een veel meer wisselvallig herstelproces meemaken. Veel mensen met whiplashachtige klachten denken dat het wel vanzelf overgaat, maar beseffen zich niet dat een verkeerde omgangsstijl het herstel juist negatief kan beïnvloeden. Zo zijn er mensen die een niet reële angst om te bewegen hebben, wat het herstel in de weg kan staan. Andere mensen gaan ondanks de pijn gewoon met alles door met het risico het lichaam te overbelasten, wat het herstel ook in de weg kan staan. De juiste begeleiding kan mensen helpen om op een goede manier te kunnen herstellen.
Dus zodra jij dat in een gesprek merkt, dan raad je ook af om op dezelfde manier door te gaan?
Ja, als ik zie dat mensen met whiplashachtige klachten niks doen en beweging vermijden om maar geen pijn te ervaren, dan geef ik aan dat dat in principe niet verstandig is. Als de nekwervel niet is beschadigd, dan kan normaal bewegen geen kwaad. Soms kan het dus nodig zijn om een foto van de nekwervel te laten maken om uit te sluiten dat de nekwervel beschadigd is, zodat iemand zich ook echt vrij voelt om – ondanks pijn – te kunnen bewegen. Zo nodig met pijnstilling. Ik ben ervan overtuigd dat in de meeste (zo niet alle) langlopende whiplash zaken er sprake is van bijzondere factoren, zoals een (onbewust) verkeerde omgang met de ervaren klachten, die de klachten in stand houden of zelfs chronisch maken. Dit betekent overigens niet dat het slachtoffer zelf schuldig is aan het in stand houden van de klachten, integendeel. Maar dat is weer een juridisch verhaal.
In het laatste en vijfde deel vertelt Simon hoe hij aankijkt tegen whiplashzaken in het bijzonder, wat hierbij zijn leidraad is en waarom whiplashzaken hem nog steeds blijven boeien.
DIRECT GRATIS ADVIES VAN EEN LETSELSCHADEJURIST
Bel nu rechtstreeks met het intaketeam op 085 073 55 50 of start een chat op onze website. Je kan ook een contactformulier op onze website invullen.