Aangereden? Denk dan aan het woord STOP!

Door de uitslag bij de Amerikaanse verkiezingen worden we opnieuw met onze neus op de feiten gedrukt. Er zijn nog steeds heel veel mensen (mannen) op de wereld die vinden dat zij het recht hebben te bepalen wat er met een ander gebeurt. Die zich in die gedachte gesterkt voelen doordat andere mannen met macht er mee weg komen. En nee, ik ga niet beweren dat alle mannen slecht zijn. Er zijn er gelukkig meer dan genoeg die wel fatsoenlijke normen en waarden hebben. Ik wil er alleen mee zeggen dat de wereld verhardt. En dat zie ik terug op het gebied van letselschade en aansprakelijkheidsrecht.

illustratie van een fietsend meisje

Het wordt mensen soms erg lastig wordt gemaakt om hun recht te halen. Je kunt wel in je gelijk staan, gelijk krijgen is een heel ander verhaal. En toeval of niet, de afgelopen weken sprak ik een aantal dames die door toedoen van een man hun gelijk niet konden halen. Let wel, het gaat hier om twee op zichzelf staande zaken.

Nummers uitwisselen

Wat was er gebeurd? Beide dames namen op de fiets deel aan het verkeer en raakten gewond doordat ze werden aangereden door een automobilist. Die automobilisten toonden ter plekke berouw en vonden het heel erg vervelend wat er gebeurd was. En natuurlijk waren zij aansprakelijk, ze hadden namelijk niet opgelet en daardoor was de aanrijding ontstaan. Een aanrijdingsformulier invullen? Helaas, die hadden ze op dat moment niet bij zich of ze hadden haast dus moesten ‘vlug vlug’ door. Telefoonnummers uitwisselen, dat wilden ze natuurlijk wel doen. Dan konden ze later op een rustiger moment contact met elkaar opnemen om de aanrijdingsformulieren in te vullen.

Niet bereikbaar

De vrouwen geloofden de mannen. Waarom ook niet? Als je al niet op de goedheid van de mens kunt vertrouwen… Helaas waren ze vergeten om het kenteken van de auto te noteren of er snel een foto van te maken. Want die aardige mannen? Die bleken telefonisch al snel niet meer bereikbaar. Of gaven aan dat ze helemaal niet aansprakelijk waren. Als de vrouw dacht dat dat wel zo was, dan zou hij haar ook wel even aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn auto. Al snel werden beide dames zelfs geblokkeerd. Daar stonden ze dan: gewond geraakt en schade geleden door toedoen van een ander, maar geen mogelijkheid om die schade vergoed te krijgen. Ze hadden namelijk geen informatie om de tegenpartij aansprakelijk te kunnen stellen.

STOP!

Nogmaals, gelukkig zijn veel mensen wel eerlijk. Bovendien is de kans dat je én aangereden wordt én zo’n ‘droeftoeter’ treft erg klein. Maar niet onmogelijk. Vlak na zo’n ongeval kunnen ook de meest goudeerlijke mensen zich vergissen in hun eigen telefoonnummer. Dus ik geef graag als tip het volgende ezelsbruggetje mee. Denk na een ongeval aan het woord STOP:

Schade in kaart brengen: maak foto’s van betrokken voertuigen, kentekens en locatie op de weg.

Telefoonnummers: noteer ze goed en controleer ze ter plekke (bel elkaar even en sla het nummer op).

Opletten: klopt het nummer en de naam van degene die je genoteerd hebt? Staat het kenteken goed op de foto?

Plan een afspraak: wanneer neem je contact met elkaar op om samen het aanrijdingsformulier volledig in te vullen?

Op deze manier neem je de regie in eigen handen en voorkom je dat je door (bewust of onbewust) toedoen van een ander nog verder in de problemen komt. Overigens kun je ook online je schade melden en gegevens met elkaar uitwisselen als je geen aanrijdingsformulier bij de hand hebt. Dat kan op www.mobielschademelden.nl

Neem contact op

Hulp nodig?

Wanneer je alle gegevens hebt uitgewisseld en medische hulp hebt gekregen (indien nodig) vraag je je ongetwijfeld af hoe je de schade kunt verhalen. Dan kun je contact opnemen met de letselschadespecialisten van BrandMR Letselschade. Wij helpen je graag verder met het verhalen van jouw schade. Of dat nu bij een aardige vrouw of hele nare man is. Dat maakt voor ons geen verschil.

Neem contact op
Vuurwerk (square)

Letselschade | letselschade, vuurwerk, feestdagen

Letselschade door vuurwerk? Dit is hoe BrandMR je kan helpen als het misgaat

De feestdagen zijn voor de meesten niet compleet zonder vuurwerk. Maar wat als het plezier omslaat in pijn door een ongeluk met vuurwerk? Elk jaar raken honderden mensen gewond door onveilig of illegaal vuurwerk. Als iemand anders verantwoordelijk is voor jouw letsel, wil je zeker weten dat jouw schade vergoed wordt. Hier komt BrandMR Letselschade in beeld.

Lees meer
coversquare - minimum_leeftijd_fatbikes

Letselschade | verkeer, letselschade, schade, fatbike

Minimumleeftijd en helmplicht fatbikes, goed plan?

Als vervolg op mijn vorige blog 'de fatbike: stoer of schadeveroorzaker?' ga ik in deze blog in op de nieuwe regels die in de toekomst kunnen gaan gelden voor fatbikes. Op 24 september 2024 heeft de Tweede Kamer gestemd over verschillende moties. Die gingen onder andere over hoe we de overlast van fatbikes kunnen tegen gaan en hoe de veiligheid van jonge e-bikers verbeterd kan worden. De belangrijkste maatregelen zijn een minimumleeftijd van 14 jaar voor het rijden op een fatbike en een helmplicht. Gaan deze maatregelen ook helpen?

Lees meer
Letselschade keurmerk (square)

Letselschade | NIVRE, letselschade, NKL, LSA

Waarom zou ik mijn zaak melden bij een letselschadebureau met een keurmerk?

Bij letselschade draait alles om vertrouwen. Je wilt een belangenbehartiger die jouw zaak zorgvuldig, professioneel en eerlijk afhandelt. Hier spelen keurmerken een sleutelrol: ze waarborgen dat een bureau voldoet aan hoge kwaliteits- en gedragsnormen.

Lees meer